Dil ve Konuşma Terapisi

Dil ve konuşma bozuklukları;

Gelişimsel dil bozuklukları(gecikmiş konuşma ile gecikmiş konuşma sonucu otrtaya çıkan  harflerin hatalı söylenmesi artikulasyon problemleri ile çalışır.

Artikülasyon fonolojik bozuklukları;

Akıcılık bozukluğu (kekemelik ya da hızlı konuşma)

Dudak-damak yarıklarına bağlı ortaya çıkan konuşma bozuklukları;

Dil edinimi gerçekleştikten sonra meydana gelen bir kaza ya da beyin kanaması sonrasında gelişen konuşma bozukluğu ya da konuşmanın tamamen kaybı(afazi)

İşitme kaybı nedeni ile ortaya çıkan konuşma ve iletişim bozuklukları.

Dil ve Konuşma Bozukluklarında erken müdahale neden önemlidir?

Dil ve konuşma sorunlarında erken tanı ve tedavi,çocuğun zihinsel gelişiminde çok önemli rol oynar.Örneğin;tuvalet eğitimi için,çocuğun yaşı ve kas yapıları yeterli olgunluğa erişmesine rağmen,aile ilk önce konuşsun ondan sonra tuvalet eğitimini veririz görüşünde oluyor.Ancak,çocuk çişini ve kakasını eliyle işaret edip,gösterebiliyor,gece yattığı bezi sabaha kadar ıslatmadan uyanıyorsa,tuvalet eğitimi başlanmalıdır.

Çocuk tuvaletini göstererek aynı zamanda yetişkin ya da bakıcısyla iletişime geçmiş oluyor.Bu şekilde iletişime geçmiş oluyor,iletişim kurmak konuşmayı aktif etmiş oluyor.

Soruna erken müdahale edilmesi zihinsel ve dilsel gelişimin dışında,çocuğun ileride sorun yaşaması olası diğer alanlar olan davranış,duygusal gelişim ,öğrenme becerileri,okuma-yazma ve sosyal alanlarındaki gelişimini de olumlu etkilemektedir.

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Şefika Karlıdağ

Dil ve Konuşma Terapisi
WhatsApp
Hemen Ara